top of page

58. Alzina

Quercus Ilex

Família: Fagàcies

Castellà: Encina

Francès: Chêne vert

Anglès: Holm oak

Descripció: és una espècie que presenta fulles verdes tot l’any, d'una alçària entre els 8 i 15 m i una amplada de capçada entre els 8 i 10 m. La fulla, simple dentada, fa entre 4 i 7 cm i és de color verd fosc brillant a l'anvers i verd blanquinós al revers. La floració es produeix els mesos d'abril i de maig. Les flors són groguenques, agrupades les masculines i solitàries les femenines. Els fruits són glans petits, entre 2 i 3 cm de llargada, de color marró clar i es diu bellota i té un sabor amarg. Apareixen al principi de la tardor. Es tracta d’una planta on les flors masculines estan agrupades i deixen anar el pol·len al vent i les femenines són solitàries i d’elles es desenvolupen els fruits.

Origen i hàbitat: Propi de la regió mediterrània, forma boscos, que s’anomenen alzinars. Poc exigent pel que fa a l’aigua. No tolera les glaçades intenses. La seva distribució als països catalans es circumscriu a una ampla franja costanera, des de les Corberes a la Catalunya del nord, fins a l’Alt Maestrat al País Valencià, i a les illes Balears, tot i que pot trobar-se puntualment en altres indrets fins a Alcoi.

Usos: Es fa servir com a arbre ornamental. La fusta és molt dura i s’utilitza en torneria, fusteria i construcció. Serveix de llenya i per fer carbó. El seu fruit sec (gla) és un aliment molt bo per al bestiar.


53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page